نتایج تحقیقات زیادی نشان داده است فعالیت ورزشی با وجود فواید بی شماری که دارد، افراد و ورزشکاران را دچار آسیب ورزشی فراوانی می کند. این آسیب ورزشی می تواند دلایل متفاوتی مانند عدم آمادگی جسمانی بازیکنان، عدم آگاهی برخی مربیان از انواع آسیب ورزشی و کیفیت نامناسب اماکن ورزشی و عدم رعایت ایمنی ایمنی اماکن و وسایل ورزشی داشته باشد.
اماکن ورزشی چیست
در پاسخ به اماکن ورزشی چیست باید بگوییم که اماکن ورزشی به دو دسته تقسیم می شوند :استادیوم های ورزشی که محل برگزاری مسابقات با تماشاچیان زیاد است و مجموعه ها و سالن های ورزشی که تماشاگران کمی را در بر می گیرند و بیشتر جنبه ی تمرینی و تفریحی دارند.اما نکته مهم رعایت ایمنی اماکن و وسایل ورزشی در هر دو این گروه ها می باشد.ایمنی اماکن و وسایل ورزشی مهمترین تضمین برای سلامت ورزشکاران است.
علل آسیب ورزشکاران
ایمنی وسایل ورزشی و ایمنی اماکن ورزشی از مهمترین عوامل در جلوگیری از آسیب دیدگی ورزشکاران می باشد. عدم ایمنی وسایل ورزشی و ایمنی اماکن ورزشی منجر به صدمات شدید و جبران ناپذیری به ورزشکاران می شود .از این رو در نظر گرفتن نکات ایمنی اماکن و وسایل ورزشی الزامی می باشد.
نکات ایمنی در سالن های ورزشی و اماکن ورزشی
حسین پور و همکاران در سال ۱۳۹۱ در تحقیق درباره ایمنی اماکن و وسایل ورزشی مهمترین مکانیسم وقوع آسیب ورزشی را برخورد با زمین دانسته و نتیجه گرفتند هر چه اماکن ورزشی کوچکتر باشد میزان بروز آسیبها افزایش پیدا می کند. همچنین در برخی تحقیقات استاندارد نبودن لوازم ورزشی، عدم رعایت بهداشت و وجود وسایل غیر استاندارد را علل آسیب ورزشی دانسته اند.
داوودی و همکاران (۱۳۹۱) تحقیق درباره ایمنی اماکن و وسایل ورزشی عنوان کردن باشگاه ها و سالن های کشتی دانشگاه های دولتی شهر تهران در بعد بناها و سازه از ۶۰ درصد استانداد و در بعد بهداشتی ۳۵ درصد استانداردها را دارند.
علیزاده و همکاران (۱۳۹۰) گزارش کردند فضاهای ورزشی مدارس استان اردبیل در مولفه ایمنی، لوازم و تجهیزات و تاسیسات با ۴۴/۴۶ درصد بهترین وضعیت را دارند و در بعد وضعیت ایمنی حریم ها از خطوط از ۴۳/۴۲ درصد و در بعد ایمنی داخل زمین بازی از ۹۲/۳۱ درصد ایمنی برخوردارند.
کاشف و همکاران (۱۳۸۹) در بررسی وضعیت ایمنی و بهداشتی مجموعه ورزشی شهر ارومیه نتیجه گرفت فضاهای ورزشی ارومیه پایین ترین درصد ایمنی در داخل را زمین دارند و در ایمنی تجهیزات، ایمنی سکوها و ایمنی حریم و خطوط کمتر از ۵۰ درصد استاندرادها رعایت شده است.
کتبی و همکاران (۱۳۸۸) در بررسی نکات ایمنی در سالن های ورزشی و وضعیت باشگاه ها، اماکن و تجهیزات ورزشی دانشگاه یزد نشان داد: مولفه تجهیزات، لوازم و حریم و خطوط ورزشی نسبت به مولفه های ایمنی کف پوش ها، تاسیسات و بهداشت وضعیت بهتری دارند. در رتبه بندی کتبی و همکاران از وضعیت مجوعه ورزشی دانشگاه یزد مولفه سکوها، پوشش و جایگاه تماشاچیان بدترین وضعیت را داشتند.
مشاهده زمین چمن مصنوعی شهرک غرب و اجاره سالن چند منظوره در سایت آسان اسپرت انجام دهید.
نتایج برخی از تحقیقاتی که در خارج کشور انجام شده به شرح زیر است:
ارنون و همکاران (۲۰۱۱) نتیجه گرفتند برخورد با موانع سخت (مانند تیرهای دروازه) و سطح سفت منجر به جراحات شدید در بین بازیکنان می شود.
گئورگی (۲۰۱۲) تجهیزات اماکن ورزشی نامرغوب مانند کفش و کیفیت نامناسب کف پوش سالن های ورزشی، کیلی و میچل (۲۰۱۰) زمین خوردن، و رهاگن و همکاران (۲۰۱۰) محیط نامناسب ورزشی، ابزار و وسایل غیر استاندارد، پترویدو و همکاران (۲۰۰۲) عدم رعایت نکات ایمنی در ساخت زمین های بازی و همچنین استفاده از تجهیزات اماکن ورزشی فرسوده و غیر استاندارد را مهمترین دلایل بروز آسیب ورزشی می دانند.
در رابطه با وضعیت ایمنی اماکن ورزشی زاکس و همکاران (۲۰۰۹) مدلی را ارائه کردند که در آن بوسیله مداخلات معماری و طراحی خاص نمای خارجی و سقف استادیوم و باشگاه بتوان جریان باد را به نحوی هدایت کرد که برای تهویه هوای جایگاه تماشاچیان مورد استفاده قرار گیرد.
پیتر و همکاران (۲۰۰۹) عنوان کردند اگر مدیران مجموعه های ورزشی تدابیر و توصیه های ایمنی زمین های بازی را کنترل نکنند بخاطر بی توجهی به سلامت ورزشکاران تن به خطر می دهند.